Het bridgespel.

Bridge behoort tot de denksporten.
Het is een spel voor jong en oud.
Het prikkelt de hersenen. Men is sociaal bezig.
Bridge blijft een super spannend spel.
Het aantrekkelijke van bridgen is, dat elk spel zijn kansen heeft, zowel voor de spelende partij als ook de tegenspelende partij.
De 13 kaarten die men krijgt zijn telkens weer een verrassing, als een cadeautje dat men gaat uitpakken.
Ook met slechte kaarten kan men goed scoren, dit in grote tegenstelling met rikken.
Bridge wordt met vier personen gespeeld. De personen die tegenover elkaar zitten vormen een bridgepaar. Zij zullen voor de hele avond, vaak ook voor vele jaren een bridgepaar vormen. Bridge is dus een teamsport. Al hun afspraken moeten bij hun tegenstanders bekend zijn. Dat maakt het bridgespel tot een eerlijk, een edel spel.
Al biedend, soms vele rondes lang, probeert een paar elkaar inzicht te geven in wat men noemt: "de hand". Men moet de mooie kleuren bieden of zonder troef spelen en de sterkte aangeven. Dit om zodoende samen in het juiste bod te geraken. Of op tijd te passen. Dat alles om de meeste scorepunten te behalen.
Men probeert als partij zoveel mogelijk slagen te maken.
Het aparte van bridge is, dat de kaarten van de partner van de leider na de biedrondes open op tafel komen te liggen.
Iedereen ziet dus de helft van alle kaarten.
Het leren bieden vraagt om discipline: de basis leren en al spelend: a. goed luisteren naar elkaar en b: zelf de juiste informatie geven. En dan de kansen berekenen.
Bridge is geen gokspel. Het spelen vraagt vooral om inzicht. Daarin zijn uiteraard vele strategieën te volgen. Regels en ervaring bewerkstellige dat uiteindelijk dat iedereen het onder de knie te krijgt. En met prettige interesse lukt dat ook.
Het plezier te ervaren slim te zijn geweest geeft telkens weer die heerlijke kick!
En gaat het eens mis: na zo'n zeven minuutjes heeft men toch weer nieuwe kaarten en nieuwe kansen!!!

 Terug